Online mobilni
Online mobilni
Online mobilni

Pretraga mobilnih

Prijavljivanje

CAPTCHA
Da li si robot?
Image CAPTCHA
Prepiši sa slike

Šoping za smart telefone

 

U potrazi za novim programima za smart telefon, krećemo u obilazak virtuelnih prodavnica. Pročitajte u velikom connect-ovom uporednom prikazu šta one imaju da vam ponude

Apple App Store

Najveća ponuda, vrhunska udobnost rukovanja – Apple-ov App Store je ne samo prethodnica već i uzor kako bi trebalo da izgleda prodavnica programa.

Iako Apple-ov najozbiljniji konkurent Google svojom prodavnicom aplikacija Android Market pokušava da prati u stopu brend iz Kupertina, App Store ipak postavlja standarde. Nudi više od 360.000 aplikacija, što je najveća i najraznovrsnija ponuda dodatnih programa za smart telefone i tablet računare. Samo tokom prošle godine ponuda se gotovo udvostručila: početkom 2010. App Store imao je u ponudi oko 140.000 programa, a danas nudi više od 360.000 aplikacija sa preko 10 milijardi ostvarenih preuzimanja.
Od tih 360.000 programa, 65.000 su specijalne aplikacije za iPad, koje ne mogu da koriste telefoni iPhone i muzički plejeri iPod Touch. To se, pre svega, odnosi na određene aplikacije za čitanje novina i časopisa, ali i na pojedine igrice i programe za učenje koji su napravljeni u posebnom formatu i sa mogućnostima svojstvenim iPad-u, te su stoga kompatibilne samo sa ovim tablet računarom.

Jasna struktura i logično definisan meni
Pristup App Store-u imaju u suštini svi uređaji koje pokreće Apple-ov operativni sistem iOS, dakle: iPhone, iPod Touch i iPad. Kod sva tri proizvoda App Store spada u osnovnu opremu, pa preko odgovarajuće opcije u meniju može uvek da se poveže s njim; tada se preuzete aplikacije automatski instaliraju na uređaju. Programi veličine do 30 MB mogu se, u slučaju iPhone-a i iPad-a, preuzeti posredstvom 3G modula; pri većim količinama podataka i na iPod Touch-u, neophodan je WLAN.
Apple je svoju ponudu softvera pregledno razvrstao u 20 različitih kategorija, kao što su poslovne aplikacije, razonoda, vesti i igre. Kako bi ponuda bila još preglednija, unutar pojedinačnih kategorija programi su podeljeni na besplatne, one koji se prodaju i one koji su se tek pojavili; kod igara postoje još i potkategorije, kao što su strateške igrice, avanture ili sport. Na početnoj stranici App Store-a uvek su prikazane najaktuelnije aplikacije i razne druge preporuke. Ko traži neku posebnu aplikaciju, može da je pronađe bez teškoća preko direktne pretrage.

Različite mogućnosti plaćanja
Preduslov za kupovinu u App Store-u je da imate Apple ID. Po podacima te kalifornijske firme, u ovom trenutku 200 miliona korisnika ima takav nalog preko koga se, osim sadržaja iz App Store-a, mogu kupovati i iTunes i iBooks. Prilikom popunjavanja naloga utvrđuje se i način plaćanja aplikacija koje se kupuju. Pri tome je Apple fleksibilan: sadržaji se u skladu s vlastitim izborom mogu kupiti kreditnom karticom, preko računa ili online sistema za plaćanje Click-and-by. Osim toga, postoji mogućnost dopunjavanja računa poklon vaučerima u vrednosti od 15, 25 i 50 evra koji se mogu nabaviti u svakoj prodavnici tehnike i na internetu, na primer kod Apple-a.

Apple kao stražar i vojskovođa
Apple-ov moto „Za sve postoji aplikacija“ možda zvuči preterano, ali je potpuno istinit: App Store za skoro svaku potrebu nudi pravo rešenje. Da bi to bilo moguće, pored Apple-ovih programa, tu su i važni programi nezavisnih programera, koji prodaju svoje aplikacije preko App Store-a i tako svakodnevno povećavaju ponudu. Ipak, ne uspeva svaki program da uđe u ovu čuvenu prodavnicu: aplikacije moraju da ispunjavaju određene kriterijume pre nego što dospeju na tržište; njihov sadržaj, na primer, ne sme da bude nepristojan ili vulgaran. Cenu za proizvod određuju sami proizvođači, ali 30 odsto zarade po preuzimanju sliva se na Apple-ov račun.
Apple u svim oblastima čvrsto drži uzde u svojim rukama: App Store je jedini zvaničan portal preko koga je moguće instalirati softver za uređaje zasnovane na iOS-u. Apple sam odlučuje koja će aplikacija biti dobro predstavljena ili izreklamirana – a i samom proizvođaču mora da bude jasno da se nalazi u zatvorenom eko-sistemu Apple-ovog sveta. (Connect Srbija)